Najczęstsze wykorzystanie układów chłodniczych

W chwili obecnej ciężko sobie wyobrazić jakąkolwiek dziedzinę przemysłu spożywczego bez właściwych układów chłodniczych. Efekt chłodniczy stosowany jest powszechnie – od gospodarstw domowych, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom a także komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne hale produkcyjne trudniące się wytwarzaniem żywności wymagają wyjątkowo wiele przestrzeni o dobrze dobranej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w wyznaczonych przestrzeniach. Można uznać, że tego rodzaju urządzenia funkcjonują na podobnej zasadzie jak pompy ciepła. W jakich właściwie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są niezbędne? Jak wyglądają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Przetwórstwo mięsne jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Aby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i jednocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, wymagane są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a nawet zamrażania. Mięso jest wyrobem wyjątkowo wrażliwym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może szybko się zepsuć. Tego typu produkcja składa się z kilku etapów, gdzie każdy z nich często potrzebuje odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady przetwórstwa mięsnego muszą posiadać zaawansowane technologie w dziedzinie chłodnictwa przemysłowego. Co więcej tego rodzaju układy powinny być wytworzone z wysokiej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku bardzo ważna jest higiena. Na pewno każdy zakład produkcyjny powinien zatroszczyć się o regularne przeglądy tego typu urządzeń, żeby mieć pewność, że będą one sprawne i nie uszkodzą się w najmniej stosownym momencie. 

Jakie układy chłodnicze są niezbędne przy produkcji piwa?

W czasie produkcji piwa niebagatelne znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego tworzenia. Sposób warzenia piwa wymaga wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już w momencie przygotowywania brzeczki, ale także podczas fermentacji, oraz końcowego chłodzenia. Również w tej sytuacji duże znaczenie ma dobrej jakości stal nierdzewna zapewniająca właściwe warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich srtykułów jest bez wątpienia korozja. Także takie części jak zawory czy filtry muszą być dostosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Instalując urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o systematycznych przeglądach, które są bardzo ważne. 

Produkty mleczarskie również potrzebują wydajnego chłodzenia

Współczesny przemysł mleczarski niewątpliwie nie może się obyć bez innowacyjnych rozwiązań w dziedzinie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie powinny mieć zapewnioną dobrą temperaturę, w innym przypadku mogą nie nadawać się do spożycia. Cała produkcja opiera się na zachowaniu odpowiedniej temperatury. Należy pamiętać, że tego typu zakłady powinny dysponować systemami gwarantującymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale również lodów, które są wyjątkowo wrażliwe na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja być przyczyną problemów z zachowaniem dobrego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszystkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą mieć sprawne systemy chłodnicze zapewniające odpowiednią jakość artykułów. Tego rodzaju rozwiązania muszą znaleźć się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i w zakładach przemysłu rybnego. Należy pamiętać, że zwłaszcza środowisko morskie ma zły wpływ na tego rodzaju systemy chłodnicze, dlatego koniecznie powinny być one wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy muszą być także wyposażone w opcję dokładnego doboru temperatury przez wzgląd na wyjątkową wrażliwość mięsa rybnego na jej spadek.